1. Kutsun vastaanottaminen
Sukkasadon ilmoittautumisajan päätyttyä saat sähköpostia, jonka lähettäjänä on Kaisa ja otsikkona Sinut on kutsuttu osallistumaan käyttäjän Kaisa blogiin. Älä vastaa tähän sähköpostiin, vaikka sinulla olisikin ongelmia kirjautumisen kanssa, vaan kirjoita minulle uusi posti osoitteeseeni kaisantuumooksia [at] gmail piste com!! (Huom. ne kaksi o-kirjainta...)
Viestissä on hiiirmuisen pitkä linkki, jota klikkaamalla päädyt tälle sivulle... (Tässä näkyy blogina tämä kotilato, mutta teidän kutsulinkkinne vie jonkin alablogin sivulle.)
Jos Sinulla on jo Googlen tunnukset - siis tunnukset esim. Bloggeriin tai Google Readeriin tai Picasaan - kirjaudu sisään niillä.
Ellei Sinulla ole tunnuksia, klikkaa linkkiä Luo tilisi nyt. Tulet tällaiselle sivulle:
Täytä kentät sivun oikeassa reunassa olevien ohjeiden mukaan. Laita näyttönimi-kohtaan se nimi, jolla esiinnyt täällä Sukkasadossa! Ja sitten paina Jatka-nappia.
Jos tunnuksen luonti on onnistunut (muista rastia kohta hyväksyn käyttöehdot ja kirjoittaa sanavahvistuksen kirjaimet oikein!), päädyt takaisin tälle sivulle. Siellä on nyt esitäytettynä sähköpostiosoitteesi, mutta sinun pitää vielä kirjoittaa salasanasi alempaan ruutuun.
2. Blogiin kirjoittaminen
Tervetuloa Bloggeriin! Eteesi aukeaa nyt hallintapaneeli, jossa näkyvät kaikki Blogger-blogisi (jos myöhemmin olet mukanamuissa tempauksissa, joiden blogi on Bloggerissa, nekin näkyvät tässä, kuten minulla kuvassa). Huom. minulta saat oikeuden vain omaan sukka-alablogiisi, eli hallintapaneelissa ei näy tätä kotilatoa eikä toista alablogia!
Huomaathan, että esim. minun oikeuteni riippuvat siitä, olenko blogin ylläpitäjä (kuvan listassa Betty tai Kerällä) tai jäsen (kuvan listassa olympiablogi, lankaklubiblogi). *Vinks* Tältä sivulta voit myös helposti luoda oman blogin, ellei sinulla sellaista vielä ole - huomaa linkki Luo blogi! :)
Profiiliisi voit halutessasi lisätä kuvasi, tietojasi jne. mutta välttämätöntä se ei ole.
Huomaa myös yläreunan linkit. Jos olet kirjautuneena sisään, siellä näkyy sähköpostiosoitteesi. Hallintapaneeli-linkistä pääset aina takaisin tälle etusivulle, Ohje auttaa ja Kirjaudu ulos -linkkiä pitää muistaa painaa, jos olet vaikka kirjaston koneella.
Sitten vain kirjoittamaan! Klikkaa Hallintapaneelin linkkiä Uusi teksti. Nyt avautuu ns. tekstieditori, johon voit kirjoittaa sukkakuulumisesi. (Tuossa näkyy otsikon alla turha linkkirivi, joka on joskus siihen jäänyt - teidän alablogeissanne ei sellaista ole).
Voit kirjoittaa tekstiruutuun ihan samoin kuin tekstinkäsittelyssäkin, rivinvaihto näkyy siinä rivinvaihtona jne. Tekstiruudun yläreunasta löydät mm. lihavointi-, kursivointi-, alleviivaus- ja tekstin koko -toiminnot sekä tekstin tasauksen. Jos osaat html-koodia, voit muokata tekstiä klikkaamalla välilehteä Muokkaa HTML-koodia, mutta tavallisesti et sitä tarvitse.
3. Kuvan lisääminen
Kun haluat lisätä kuvan, klikkaa kirjoitusruudun yläreunan kuvasymbolia. Uusi ruutu avautuu.
Voit lisätä kuvan joko koneesi kovalevyltä tai nettialbumista (Flickr, Photobucket, Picasaweb jne).
Jos kuva on kovalevyllä, klikkaa Lisää kuva tietokoneeltasi -otsikon alta Valitse-nappulaa ja etsi oikea kuva. Jos haluat valita kerralla useita kuvia, sinun pitää (ärsyttävää kyllä) klikata Lisää kuva -linkkiä jokaisen valitsemasi kuvan jälkeen. Kerralla voit ladata koneeltasi viisi kuvaa, sitten homma pitää aloittaa alusta.
Jos lisäät kuvan verkkoalbumista, kopioi oikeanpuoleiseen Tai lisää kuva verkosta -ruutuun kuvan osoite (ks. ohje alempaa).
Kuvan asemoinnin eli sen, tuleeko se kirjoituksesi vasempaan reunaan, keskelle vai oikeaan reunaan ja minkä kokoisena, valitset alapuolelta.
Sitten klikkaa ruutua Lataa kuva ja odota. Lataus voi kestää jonkin aikaa. Mutta kun se on onnistunut, näkyviin tulee tällainen ruutu - klikkaa linkkiä Valmis.
Huom. Jollakin kuva oli ilmestynyt rastina. Rasti tarkoittaa, että kuvalle on varattu paikka, mutta kone ei ole löytänyt sitä. Tarkista vielä, että olet varmasti valinnut koneeltasi oikean kuvan tai verkkoalbumistasi oikean osoitteen.
Esim. Photobucketissa kuvien alla on peräti neljä linkkiä. Niistä sinun pitää valita toiseksi ylimmäinen. Klikkaa sitä hiiren oikealla korvalla ja paina sen jälkeen Ctrl + C (=kopioi) tai hiiren oikeaa korvaa ja "kopioi".
Sitten näpäytä kuvalatauksessa oikealla, Tai lisää kuva verkosta -otsikon alla olevaa URL-osoitteen vieresistä ruutua ja joko näppäile Ctrl + V tai paina hiiren oikeaa korvaa ja "liitä". Näin kuvan osoite ilmaantuu ruutuun.
Flickrissä taas sinun pitää ensin klikata auki haluamasi kuva, sen jälkeen valita sen yläreunasta All Sizes ja sitten haluamasi koko (sormenjälki, pieni, keskisuuri, iso...). Kun kuva avautuu oikean kokoisena, valitse alempi koodinpätkä, ei sitä pitkää! Taas painat Ctrl + C (tai hiiren oikeaa korvaa ja "kopioi") ja sitten kuvavalinnassa URL-osoitteen kohdalla Ctrl + V (tai hiiren oikeaa ja "liitä").
Picasassa klikkaa auki haluamasi kuva, näpäytä sitä hiiren oikealla näppäimellä ja valitse Kopioi kuvan osoite. Sitten taas painat kuvavalinnassa Ctrl + V (tai hiiren oikeaa ja "liitä").
Kuva tulee aina tekstin alkuun, vaikka olisit jo kirjoittanut pitkät pätkät. Mikäli haluat siirtää sitä, "maalaa" haluamasi osa tekstiä hiirellä harmaaksi, klikkaa Ctrl+X (leikkaa), mene kuvan vasemmalle puolelle ja klikkaa Ctrl+V (liitä). Voit myös "raahata" kuvan oikeaan paikkaan hiirellä.
4. Luokkatunnisteet
Ennen julkaisua valitse vielä luokkatunnisteet (ks. tekstiruudun alareuna). Kirjoita valkoiseen palkkiin se aihepiiri, johon tekstisi liittyy - esim. nimesi, valmis, ongelma, Venäjä-keräykseen jne. Tunnisteita voi olla useita.
Tärkeää: aina kun kirjoitat sukkablogiin, laita yhdeksi luokkatunnisteeksi se nimi, jolla esiinnyt tässä blogissa! Valitse lisäksi kuvaava tunniste, kun olet neulonut jotakin johonkin hyväntekeväisyyskeräykseen. Ja muista aina laittaa tunnisteen alkuun vuosiluku, siis 09Kaisa, 09lapsille, 09tossut... Näin helpotat apuemojen työtä osanottajalistan laatimisessa! Huom. tässä siis muutos: apuemot toivovat vuosilukua tunnisteen eteen.
Uusi luokkatunniste syntyy ja jää Bloggerin muistiin, kun kirjoitat sen ruutuun. Jos et muista, mitä luokkatunnisteita on jo olemassa, klikkaa oikeassa alareunassa linkkiä Näytä kaikki ja klikkaa avautuvasta listasta sopivat.
Luokkatunnisteiden tehtävä on helpottaa eri aiheisten juttujen löytämistä, blogin toimintaan ne ne eivät vaikuta! Alablogeissa näkyvät samassa listassa myös viimevuotiset vanhat luokkatunnisteet, joten emännät päättävät itse, laittavatko tunnisteluetteloa näkyviin. Joka tapauksessa luokkatunnisteiden käyttäminen helpottaa eriaiheisten juttujen löytämistä.
Ja sitten vain klikkaa nappulaa Julkaise teksti, ja postauksesi on omassa Sukkasato-blogissasi!
5. Tallentaminen myöhempää muokkausta varten
Jos haluat vielä miettiä, mitä tai miten kirjoitat, tai vaikka lisätä myöhemmin kuvia, voit painaa nappulaa Tallenna nyt ja poistua blogieditorista. Tekstisi odottaa tallennettuna, mutta sitä ei julkaista, ennen kuin painat julkaisunappulaa. Blogger myös tallentaa tekstiäsi itsekseen koko ajan, joten tekstisi ei yleensä häviä bittiavaruuteen, vaikka vahingossa sulkisit sivun, tulisi sähkökatkos tms.
Pääset selaamaan tallentamiasi tekstejä klikkaamalla linkkiä Muokkaa tekstejä joko hallintapaneelissa tai tekstieditorissa. Huom. Blogger ei muuta tallennetun tekstin kirjoitusaikaa - jos olet tallentanut tekstisi esim. 2.9. ja julkaisetkin sen vasta 5.9., se ilmestyy blogiin syyskuun toisen päivän tekstien sekaan! Katso kohta 7 ja korjaa aika.
Kun olet jäsenenä ryhmäblogissa, tekstiluettelo näyttää sinulle tältä (anteeksi nyt, Team Finlandin jäsenet, kun hyväksikäytän teitä! :). Eli vasemmalla näkyvät kaikki luokkatunnisteet, ja listassa kaikki kirjoitetut tekstit sekä saapuneet kommentit. Pääset katsomaan muiden kirjoittamia tekstejä ja kommentteja...
...mutta muokkaa- ja poista-linkit ovat vain omien tekstiesi kohdalla. Poista-linkkiä klikkaamalla voit hävittää tekstisi, jos niikseen tulee.
Huomaa yläreunassa linkki Tarkastele blogia, siitä pääset heti kurkkaamaan, miltä tekstisi näyttää julkaistuna.
6. Ajastaminen
Bloggerin parhaita uudistuksia on ajastustoiminto, joka Vuodatuksessa on ollut aikojen alusta. Joskus se on hyvin kätevä, jos haluat määritellä kirjoituksesi pompahtamaan julkisuuteen tiettynä päivänä ja tietyllä kellonlyömällä. Tärkeää: Tätä toimintoa tarvitset myös, mikäli tekstisi on ollut kauan tallennettuna ja sinun pitää korjata siihen oikea julkaisupäivämäärä!!
Kun olet kirjoittamassa tekstiä, klikkaa tekstiruudun alareunassa (luokkatunnisteruudun vieressä) linkkiä Julkaisuasetukset. Avautuvasta valikosta voit valita, haluatko että tekstiisi voi jättää kommentteja, ja milloin se julkaistaan.
Blogger määrittelee julkaisuajan automaattisesti kirjoitushetkeksi, mutta jos haluat ajastaa tekstisi ilmestymään myöhemmin, kirjoita Blogitekstin päivämäärä ja kellonaika -kohtaan haluamasi päivä ja aika. Korjaa aika myös, jos tekstisi on ollut tallennettuna kauan ja siinä näkyy jo mennyt päivämäärä, mutta haluat sen ilmestyvän "uutena".
7. Linkin luominen
Linkittämisestä kerrotaan lisää täällä.
8. Kirjautuminen Bloggeriin myöhemmin
Luodessasi tunnukset Bloggeriin siirryit suoraan hallintapaneeliin. Myöhemmin pääset sinne joko oman sukkablogisi kautta (näethän sivun yläreunassa linkin Kirjaudu sisään) tai suoraan osoitteessa www.blogger.com.
Toivottavasti näistä ohjeista oli hyötyä.
Jos sinulla on ongelmia blogin kanssa,
ota yhteyttä Kaisa-emoon, kaisantuumooksia [at] gmail piste com!
Jos sinulla on ongelmia blogin kanssa,
ota yhteyttä Kaisa-emoon, kaisantuumooksia [at] gmail piste com!
4 kommenttia:
Kuvia voi siirtää myös hiirellä raahaten.
Vau! Melkoisen urakan olet tehnyt noiden ohjeiden kirjoittamisessa! Itsekään en ole kaikkia näitä juttuja tiennyt, mutta hyvä tietää vastaisuudessa, koska olen harkinnut siirtyväni Bloggeriin jossain vaiheessa. Voipi sitten palata tänne lukemaan näitä sinun ohjeitasi. :)
Hyvät ohjeet olet laatinut, mutta mitä sitten, kun olen tehnyt noin ja "kuva" ilmestyy rastina.Se on mun onkelma...
sukka ohjeita sivun oikeasta reunassa http://sockbug.blog-city.com/
Lähetä kommentti